Εύκολη συνταγή για κουλουράκια κανέλας με λάδι (νηστίσιμα)

Κουλουράκια κανέλας νηστίσιμα

Ενώ με τη μαγειρική τα πάω μια χαρά, δεν φημίζομαι για την ικανότητα μου στα γλυκά! (Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω προσπαθήσει και ιδιαίτερα!) Βαριέμαι λιγάκι τις συγκεκριμένες αναλογίες και να προσέχω μην «κόψει» και μην δε βγει σωστά το μείγμα…

Η συνταγή όμως για τα κουλουράκια κανέλας που θα σας πω παρακάτω, είναι τόσο απλή, που έχει ελάχιστες πιθανότητες αποτυχίας ! Επίσης είναι νηστίσιμη για όσους ενδιαφέρονται αλλά και αρκετά διαιτητική! Θα συνοδεύσουν τέλεια τον καφέ, το τσάι και γενικά τις λιγούρες σας!

Για πάμε να δούμε τα υλικά της συνταγής μας:

(Η ποσότητα είναι για 2 λαμαρίνες περίπου)

1 κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα ζάχαρη

½ κούπα κονιάκ (ή λικέρ της αρεσκείας σας, χωρίς περίεργες γεύσεις!)

½ κούπα πορτοκαλάδα χυμό

1 κ.γ κανέλα

1 κοφτό κ.γ αμμωνία

1 κοφτό κ.γ σόδα

1 ή 2 βανίλιες (όσοι προτιμάτε πιο έντονη γεύση)

4 – 4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Πάμε να φτιάξουμε τα κουλουράκια μας:

Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο μπολ, ένα σύρμα και μια σπάτουλα για το ανακάτεμα. Για τη συγκεκριμένη ζύμη εγώ δεν χρειάστηκα καν μίξερ!

Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί αρκετά.

Προσθέτουμε το κονιάκ και τη βανίλια

Βάζουμε τη σόδα μαζί με την αμμωνία και τα ρίχνουμε μέσα στην πορτοκαλάδα να διαλυθούν (προσοχή θα αφρίσει!) κι έπειτα τα προσθέτουμε στο μίγμα μας.

Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε στην αρχή καλά με το σύρμα για να μην κάνει σβώλους. Σιγά σιγά όσο θα σφίγγει η ζύμη μας χρησιμοποιούμε τη σπάτουλα για το ανακάτεμα και τέλος για 2-3’ με το χεράκι μας!

Και αυτό ήταν! Όταν θα έχουμε ρίξει όλο το αλεύρι μας και η ζύμη δε θα κολλάει πολύ στα τοιχώματα, σημαίνει πως είναι έτοιμη! Η τελική μορφή της ζύμης θα είναι αρκετά ανάλαφρη (όχι τόσο σφιχτή όπως του ψωμιού ή της πίτσας).

Την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για μισή ώρα κι έπειτα αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε ότι σχήμα θέλουμε, αρκεί να είναι όλα ομοιόμορφα στο κάθε ταψί για να ψηθούν σωστά. (εγώ όπως βλέπετε στη φώτο τα έκανα μεγαλούτσικα!)

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ανάλογα την ένταση της κουζίνας μας.

*Τα ψημένα κουλουράκια μας, επειδή δεν περιέχουν βούτυρο και αυγά, δεν θα είναι τόσο… κριτσανιστά και να τρίβονται, θα θυμίζουν ελαφρώς μουστοκούλουρα στην υφή τους. Μην τρομάξετε, σίγουρα θα τα έχετε πετύχει!!!

Καλή μαγειρική σε όλους! 🙂

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Post comment